Steeds meer Hongkongse jongeren doen mee aan de "rellen" in de regio, meldt de politie dinsdag. Zij verwijst daarmee naar de protesten die regelmatig uit de hand lopen. De demonstranten pleiten voor meer democratie en minder invloed van de centrale regering in Peking.

Sinds de start van de onrust in juni zijn zo'n drieduizend aanhoudingen verricht. Agenten arresteerden maandag 287 personen. Ruim 60 procent van hen is scholier of student.

"De trend dat steeds meer jongeren meedoen aan de rellen verontrust ons heel erg", zegt politiecommissaris Kong Wing-cheung. Begin oktober maakte de politie al bekend dat een derde van alle aangehouden demonstranten minderjarig is.

Dat veel jonge Hongkongers meedoen aan de protesten is niet geheel verrassend: zij identificeren zich het minst als Chinees, hoewel de oud-kolonie van de Britten al sinds 1997 weer officieel bij China hoort. De jongeren maken zich zorgen over hun vrijheden en vrezen voor de toenemende invloed van Peking.

Agenten tijdens een confrontatie met demonstranten bij de Chinese University of Hong Kong. (Foto: Reuters)

Hevige confrontaties bij universiteit

Het aantal opgepakte jongeren is dinsdag verder gestegen. Op en bij het terrein van de Chinese University of Hong Kong vinden heftige confrontaties tussen agenten en demonstranten plaats. De sportzaal van de universiteit wordt volgens lokale media als veldhospitaal gebruikt.

Ook bij andere universiteiten zijn veel demonstranten. De gevechten vinden op meerdere plekken in Hongkong plaats. Demonstranten gooien met molotovcocktails en steken wederom zelf geplaatste wegblokkades in brand, terwijl agenten ze proberen te verjagen met onder meer traangas en waterkanonnen.

Kong noemt het geweld van de demonstranten een bedreiging voor de samenleving en meldt dat er geen signalen zijn die erop wijzen dat de bedreigingen jegens agenten zullen stoppen. "Mensen met slechte bedoelingen propageren het gebruik van extreem geweld", zegt de commissaris.

Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?
Demonstraties Hongkong verruwen: Wat is China van plan?

Nog steeds veel woede over dood van demonstrant

Op hun beurt beschuldigen demonstranten de politie van buitensporig geweld. Naast over de regelmatige inzet van traangas, waterkanonnen, rubberen kogels en andere geweldsmiddelen, is er veel woede over twee recente incidenten waar de politie bij betrokken was.

Een 22-jarige demonstrant overleed na een val van een parkeergarage. Hoewel de toedracht onduidelijk is, houden demonstranten de politie verantwoordelijk, omdat agenten het slachtoffer zouden hebben opgejaagd. Vóór de val gebruikten agenten traangas bij de parkeergarage.

Maandag raakte een 21-jarige demonstrant gewond nadat hij van dichtbij werd neergeschoten door een agent. De toestand van de man is nog steeds kritiek, net als de toestand van de man die maandag in brand werd gestoken tijdens een ruzie met demonstranten.

De protesten in Hongkong begonnen in juni. (Foto: Getty Images)

Demonstraties van dinsdag vroeg op gang gekomen

De protesten kwamen dinsdag uitzonderlijk vroeg op gang. De eerste wegblokkades werden, net als maandag, al 's ochtends opgeworpen. Hongkongers in het zakelijke district demonstreerden voor de tweede dag op rij tijdens hun lunchpauze.

Meerdere metrostations zijn gesloten, waardoor mensen gedwongen worden lopend of met ander vervoer naar hun bestemming te reizen. Het reizen met bussen, taxi's en andere voertuigen wordt bemoeilijkt door de wegblokkades.

De tegen de regering gerichte demonstraties zijn de afgelopen maanden minder massaal, maar wel feller geworden. Door de onrust is de economie van Hongkong voor het eerst in tien jaar in een recessie beland.