De afgetreden president van Bolivia, Evo Morales, verlaat Bolivia en gaat naar Mexico, zo meldt hij dinsdag op Twitter. In Mexico krijgt Morales politiek asiel. De politicus trad zondag af na weken van onrust in zijn land, als gevolg van beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de president. Wel zegt Morales binnenkort terug te gaan naar zijn thuisland, "met meer kracht en energie".

De Mexicaanse minister van Buitenlandse zaken Marcelo Ebrard stelt dat het leven van Morales in gevaar is en dat de keuze om hem op te vangen behoort tot een "lange traditie van het bieden van onderdak aan bannelingen". Mexico bood zondag al direct na het aftreden van Morales de mogelijkheid aan voor asiel en stuurde dinsdag een vliegtuig naar Bolivia om de politicus op te halen.

Na wekenlange protesten in Bolivia kondigde Morales zondag aan dat hij zijn ontslagbrief naar het parlement had gestuurd. Ook vicepresident Álvaro García en senaatspresident Adriana Salvatierra treden af. In een reactie op Twitter zei Morales dat er een "illegaal" arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd, maar de Boliviaanse politie ontkent dit.

Na het opstappen van Morales gingen de protesten toch door. Volgens de afgetreden president werd zijn huis aangevallen door "gewelddadige groepen".

Terwijl Morales naar Mexico vliegt, zetten de politie en het leger manschappen in op straat, om zich voor te bereiden op mogelijk vandalisme en geweld door betogers en bendes.

Onvrede in Bolivia sinds verkiezingen in oktober

Morales was sinds 2006 aan de macht en claimde op 20 oktober dit jaar de verkiezingen te hebben gewonnen. Een dag eerder was het stemmen echter zonder duidelijke verklaring gestaakt, waarop beschuldigingen van manipulatie en fraude aan het adres van Morales volgden.

Alsnog wilde Morales aan zijn vierde termijn beginnen. Zijn belangrijkste concurrent, Carlos Mesa, accepteerde de uitslag niet en eiste nieuwe verkiezingen.

De achterban van Mesa ging de laatste weken veelvuldig de straat op en in de laatste dagen sloten ook politiekorpsen in drie grote steden zich aan bij de betogers. Morales weigerde af te treden en sprak van een staatsgreep. Hij stond wel open voor nieuwe verkiezingen.