Voormalig stafchef John F. Kelly en ex-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson werkten de Amerikaanse president Donald Trump bewust tegen, stelt voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley in haar nog te verschijnen autobiografie. The Washington Post heeft al een exemplaar ingezien en citeert uit het boek dat dinsdag uitkomt.

Haley beweert dat Tillerson en Kelly met haar wilden samenwerken om Trump te ondermijnen en dat zij dit weigerde te doen. Volgens haar probeerden de politici op die manier naar eigen zeggen "het land te beschermen". Tillerson zei dat er doden zouden vallen als Trump niet in de gaten zou worden gehouden, schrijft Haley.

Volgens Haley hadden Tillerson en Kelly het idee dat Trump niet wist wat hij deed. Ex-minister Tillerson weigert antwoord te geven op vragen van The Washington Post. De voormalige stafchef Kelly zegt dat hij altijd heeft geprobeerd goed geïnformeerde keuzes te maken.

Haley schrijft geschokt te zijn door de vermeende handelingen van de twee politici. Trump roept zijn Twitter-volgers op het boek aan te schaffen.

Haley was tot oktober 2018 VN-ambassadeur

Haley stapte in oktober 2018 om onbekende redenen op. Ze werd kort na de inauguratie van Trump in 2017 aangesteld als VN-ambassadeur. De voormalige gouverneur van de staat South Carolina had een prominente stem binnen de VN en ze leidde het Amerikaanse vertrek uit de VN-Mensenrechtenraad.

Tillerson werd in maart 2018 ontslagen. De reden voor het ontslag heeft Trump niet medegedeeld. De minister wilde juist graag doorgaan met zijn werk. Medewerkers van het Witte Huis zeiden dat Tillerson en Trump het niet eens konden worden over de aanpak van de crisis met Noord-Korea. Ook zou de minister de president een idioot hebben genoemd.

Stafchef Kelly zou Trump ook zo hebben genoemd. Kelly stapte in december 2018 op. In de periode voor Kelly's ontslag zouden de stafchef en de president nauwelijks met elkaar gepraat hebben.