De Boliviaanse president Evo Morales wil nieuwe verkiezingen. Hij zei dit nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vraagtekens had gezet bij de uitslag van de verkiezingen die in oktober zijn gehouden, meldt BBC News.

Naast nieuwe verkiezingen wil Morales ook diverse leden van de verkiezingscommissie vervangen. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Van aftreden is dan ook geen sprake, ondanks de roep van de oppositie.

Oppositieleider Carlos Messa vindt bovendien dat Morales niet mee zou moeten doen aan de nieuwe verkiezingen.

Met de oproep tot nieuwe verkiezingen en het vervangen van een deel van de verkiezingscommissie lijkt Morales toe te geven aan de steeds fellere kritiek op de verkiezingsuitslag.

Morales claimde de presidentsverkiezingen van 20 oktober te hebben gewonnen. Daarmee zou hij aan zijn vierde termijn beginnen. Hij is al sinds 2006 aan de macht en is de langst zittende president van Zuid-Amerika.

Bij de eerste verkiezingsronde zou Morales een voorsprong van 10,56 procentpunten hebben gehaald op zijn naaste concurrent. Een dergelijk verschil is groot genoeg om al meteen in de eerste ronde tot winnaar te worden uitgeroepen.

Demonstranten in Bolivia protesteren al weken tegen president Evo Morales. (Foto: Reuters)

Oppositie accepteert uitslag niet

De belangrijkste concurrent van Morales, Carlos Messa, accepteerde de uitslag niet en vond dat er nieuwe verkiezingen moesten komen. Hij riep zijn aanhangers kort na de verkiezingen op om te blijven protesteren. De voorbije weken gingen dan ook veel mensen de straat op.

De afgelopen dagen sloten politieagenten in drie grote Boliviaanse steden, Sucre, Santa Cruz en Cochabamba, zich aan bij de demonstranten. Ook zouden er beelden zijn van agenten die zich in regeringszetel La Paz aansluiten bij de betogers.

Zaterdag twitterde Morales dat een staatsgreep op handen zou zijn, "aangewakkerd door gewelddadige groepen".

OAS ziet 'duidelijke manipulaties'

Zaterdag kwam er nog meer kritiek op de verkiezingsuitslag van vorige maand. De OAS, waarin de 35 landen in Noord- en Zuid-Amerika zijn vertegenwoordigd, bracht een rapport uit.

Daarin staat dat sprake is van "duidelijke manipulaties" in het kiessysteem van Bolivia. De OAS kon de verkiezingsuitslag dan ook niet bevestigen.

Eerder al riepen de Europese Unie, de Verenigde Staten en diverse andere landen Bolivia op om toch een tweede verkiezingsronde te houden. Dit om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen.