De cycloon Bulbul heeft afgelopen nacht Bangladesh geteisterd. Zes mensen kwamen om het leven en 36 anderen zijn nog vermist. Snelle evacuaties hebben kunnen voorkomen dat nog meer mensen werden getroffen, meldt de Bengaalse overheid zondag.

Vijf van de zes dodelijke slachtoffers overleden door omgevallen bomen. Onder hen een zestigjarige visser, die weigerde om een veilig heenkomen te zoeken.

Bij een ander dodelijk slachtoffer, een 52-jarige vrouw, viel ook een boom op haar huis, nadat ze was teruggekomen van een veilige schuilplaats.

Twee vissersboten zijn na het uitvaren niet teruggekomen en bekenden van de bemanning konden geen contact krijgen met de mannen aan boord, meldt een vertegenwoordiger van de lokale overheid in de regio Bhola.

Weinig schade in vluchtelingenkampen

In de kampen in het zuidoosten van het land, waar honderdduizenden vluchtelingen uit buurland Myanmar zitten, heeft de cycloon weinig schade aangericht.

Zaterdagavond zijn zo’n twee miljoen mensen uit dertien Bengaalse kustregio’s geëvacueerd naar 5.558 schuilplekken. De cycloon bereikte windsnelheden tussen 100 en 120 kilometer per uur. Enkele laaggelegen regio’s zijn ondergelopen.

Inmiddels is Bulbul afgezwakt naar windsnelheden tussen de 70 en 80 kilometer per uur, aldus de autoriteiten.

Twaalfhonderd toeristen zitten vast

Ongeveer twaalfhonderd overwegend Bengaalse toeristen zitten vast op het eiland Saint Martin, aldus onderminister van rampenmanagement Enamur Rahman. Als de cycloon verder is afgeschaald, worden de toeristen gered.

Ook diverse regio’s in het oosten van buurland India hadden last van de cycloon, met zware regenval en honderden bomen die uit de grond zouden zijn gerukt.

Deze regio kreeg in 1999 te maken met een zeer zware cycloon. Dertig uur lang teisterde deze toen de staat Odisha. Hierbij kwamen zo’n tienduizend mensen om het leven.