De Cambodjaanse oppositieleider Kem Sokha is zondag vrijgelaten na ruim twee jaar huisarrest. Hij werd in 2017 gearresteerd op verdenking van landverraad. Het is Sokha echter niet toegestaan om het land te verlaten of politieke activiteiten te ondernemen.

De vrijlating komt volgens een woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Justitie doordat Sokha "goed heeft meegewerkt met de autoriteiten".

Sokha werd in september 2017 samen met twee lijfwachten gearresteerd door een politiemacht van meer dan honderd agenten. De regering van premier Hun Sen verdenkt Sokha van samenzweren met de Verenigde Staten om de regering van Sen omver te gooien.

Sen is sinds 1985 premier van Cambodja en daarmee is hij de langstzittende minister-president ter wereld.

De versoepeling van de maatregelen tegen Sokha komt een dag nadat oppositieleider Sam Rainsy in Maleisië is aangekomen om vervolgens door te reizen naar Cambodja. Nadat Rainsy was veroordeeld voor smaad, ging hij in 2015 vrijwillig in ballingschap in Parijs.

Rainsy en Sokha zijn medeoprichters van de inmiddels ontbonden Cambodjaanse partij CNRP. De 118 voormalige leden van deze partij mogen tot 2022 geen politiek bedrijven.