De klokkenluider die het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan het licht bracht, zal niet getuigen in het onderzoek naar de mogelijke afzetting van Trump. Dat schrijft de Democratische toppoliticus Adam Schiff in een brief in handen van CNN. Hiermee wijst Schiff een verzoek daartoe van de Republikeinen af.

De klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten sloeg intern alarm over het gesprek tussen Trump en Zelensky. Daarin zou de Amerikaanse president zijn Oekraïense ambtsgenoot onder druk hebben gezet om de Democratische Partij, presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter strafrechtelijk te laten onderzoeken.

Schiff stelt dat er inmiddels genoeg informatie is om de observaties van de klokkenluider te bewijzen en dat er inmiddels zelfs aanvullende informatie is. Daarom is een getuigenis volgens de Democraat overbodig. Ook zou een getuigenis de klokkenluider in gevaar kunnen brengen, meent Schiff. De advocaat van de klokkenluider stelde eerder al dat zijn cliënt anoniem wil blijven.

De Republikeinen in het Amerikaanse Lagerhuis publiceerden zaterdag een lijst met namen van gewenste getuigen in het onderzoek naar de kwestie. Op de lijst staan onder anderen Joe en Hunter Biden en Kurt Volker, de Amerikaanse speciaal gezant in Oekraïne.

De Republikeinen maakten de lijst bekend op het moment dat het afzettingsonderzoek van de Democraten een publiekere fase ingaat. Volgende week volgen de eerste openbare hoorzittingen, die ook op televisie worden uitgezonden. Tot nu toe vonden deze hoorzittingen achter gesloten deuren plaats.

Trump zou Oekraïense regering onder druk hebben gezet

De Amerikaanse president wordt ervan beschuldigd de Oekraïense regering onder druk te hebben gezet. Vanwege die beschuldiging loopt er inmiddels een afzettingsonderzoek tegen hem.

De president zou de druk hebben uitgevoerd, omdat hij een strafrechtelijk onderzoek naar Hunter Biden wilde. Deze Amerikaan, de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, was bestuurslid van het Oekraïense energiebedrijf Burisma.

Trump heeft bijna 400 miljoen dollar (ruim 361 miljoen euro) aan militaire hulp achtergehouden en geweigerd Zelensky te ontmoeten om een onderzoek naar Hunter Biden af te dwingen. Trump bestempelt het onderzoek als een "heksenjacht" van de Democraten.

Dit zijn Trumps voorgangers in een afzettingsprocedure
361
Dit zijn Trumps voorgangers in een afzettingsprocedure