De brandweer in de Australische deelstaat New South Wales bereidt zich voor op een verergering van de bosbranden in de regio. De hulpdiensten kondigden zondag aan meerdere branden in de regio niet op tijd te kunnen blussen en dat de risico's dinsdag mogelijk het grootst zijn. Tot nu toe zijn drie mensen als gevolg van de branden in Australië overleden en zijn 150 huizen verwoest.

De brandweer meldt dat de vlammen zich in de huidige omstandigheden snel kunnen verspreiden en "huizen en levens bedreigen". De hulpdiensten benadrukken dat de middelen om de branden te bestrijden beperkt zijn en dat mogelijk niet iedereen in gevaar hulp kan krijgen.

In de naastgelegen deelstaat Queensland is de noodtoestand afgekondigd. Daar moesten twintigduizend mensen hun huizen verlaten en is het inmiddels verboden om activiteiten te ondernemen waardoor brand kan ontstaan. Een dergelijk verbod is zondag ook afgekondigd in New South Wales. Het verbod is maandag en dinsdag van kracht.

Australië heeft vaker te maken met bosbranden, maar vanwege een extreem droge winter wordt het land door meer branden getroffen dan gebruikelijk. De brandweer denkt dat in december, januari en februari - de Australische zomermaanden - het aantal branden nog kan toenemen.

Op vrijdag waarschuwden de Australische autoriteiten op één dag zeventien keer voor bosbranden. De Australische premier Scott Morrison zei zaterdag op Twitter dat de branden "angstaanjagend" zijn en dat de regering haar best doet om de mensen te helpen.

Australische brandweer rijdt dwars door bosbrand
61
Australische brandweer rijdt dwars door bosbrand