Iran maakte maandag bekend zestig nieuwe nucleaire centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik te hebben genomen. Daarmee schendt het land de atoomafspraken die in 2015 met andere nucleaire grootmachten zijn gemaakt.

De Iraanse president Hassan Rouhani kondigde in september aan de nieuwe centrifuges te zullen ontwikkelen, omdat de VS in 2018 uit het akkoord is gestapt en Iran sindsdien verschillende economische sancties heeft opgelegd.

In het akkoord van 2015 was afgesproken dat Iran enkel mag beschikken over vijfduizend IR-1 centrifuges, een verouderd model. Iran heeft nu zestig IR-6 centrifuges ontwikkeld. Deze centrifuges kunnen tien keer sneller uranium verrijken dan de oude modellen, aldus het hoofd van de Iraanse atoomorganisatie Ali Akbar Salehi.

Duitsland stelde maandag dat de nieuwe centrifuges in strijd zijn met de eerder gemaakte afspraken en vroeg Teheran de ontwikkeling terug te draaien. De VS noemt de nieuwe centrifuges een stap in de verkeerde richting.

Iran zegt dat het verrijkte uranium alleen te zullen gebruiken om stroom op te wekken, maar vooral de VS zet daar vraagtekens bij. Maandag heeft de Amerikaanse president Donald Trump daarom negen mensen rondom de Iraanse ayatollah Ali Khamenei nieuwe sancties opgelegd. Het gaat onder anderen om een van zijn zoons.