De Nederlandse atlete Madiea G. is maandag door de Duitse rechtbank in Kleef veroordeeld tot 8,5 jaar cel wegens drugssmokkel. G. werd op 18 juni bij een routinecontrole aangehouden met meer dan 50 kilo drugs in haar auto. Haar advocaat laat aan De Telegraaf weten in beroep te gaan tegen de straf.

De Duitse officier van justitie had 7,5 jaar cel geëist tegen de atlete die onderdeel was van de Nederlandse atletiekploeg op de Olympische Spelen in 2016. Voor drugssmokkel kan in Duitsland tussen de twee en vijftien jaar cel worden opgelegd.

De Duitse rechtbank acht het bewezen dat G. zich schuldig heeft gemaakt aan drugssmokkel. "Ze moet hebben geweten dat het drugs waren. Deze lading geven ze niet mee aan iemand die niet weet wat het is", zo luidt het oordeel.

G. heeft altijd volgehouden dat zij niets wist van de drugs in haar auto. De atlete zei dat ze op weg was naar een training, maar dat verhaal acht de Duitse politie ongeloofwaardig.

Tijdens de zitting zei de advocaat van G. dat de atlete ervan uitging dat ze doping vervoerde. Daarmee wilde ze "haar carrière uit het slop halen". Meerdere, niet-benoemde atleten zouden de doping met haar gaan delen bij een Duitse dopingarts.

In de achterbak van haar auto troffen agenten 43 kilo xtc en 13 kilo methamfetamine (crystal meth) aan. In het dashboardkastje vonden agenten 12.000 euro.

Volgens G. was alleen de 360 euro die in haar kleding werd gevonden van haar.

G. nam in 2016 deel aan Olympische Spelen

De vijfvoudig nationaal indoorkampioene plaatste zich met de Nederlandse estafetteploeg voor de 4x400 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016). Het team wist zich ondanks een Nederlands record niet te plaatsen voor de finale.

Inmiddels maakt G. geen deel meer uit van het estafetteteam.