Zuid-Afrikaanse producenten van rooibos delen voortaan een klein deel van hun opbrengsten met de inheemsen die de plant gebruikten vóór de commercialisatie van de productie. Daar zijn vrijdag afspraken over gemaakt, meldt BBC News.

Rooibos, dat alleen aan de westkust van Zuid-Afrika groeit, is honderden jaren geleden ontdekt door de Khoisan. De stammen gebruikten de plant vervolgens voor kruidengeneeskunde.

Begin twintigste eeuw werd de productie in het gekoloniseerde land opgeschroefd en geïndustrialiseerd. De huidige producenten, die hun rooibos verkopen aan theeverwerkers, zullen voortaan 1,5 procent van hun opbrengsten afstaan. Het gaat naar schatting om circa 580.000 euro per jaar.

De advocaat van de Khoisan spreekt van een wereldwijd uniek akkoord. Volgens BBC News draaien de afspraken voor de inheemsen niet om geld, maar om erkenning voor de oorspronkelijke gebruikers van de inmiddels populaire theeplant.

De Khoisan, bestaande uit verschillende stammen, worden gezien als de oudste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. Ze stonden in de negentiende eeuw bekend als Hottentotten en Bosjesmannen, aldus de Universiteit Leiden. Kenmerkend aan de groep is dat ze kliktalen spreken.