Zeker vijf demonstranten in Irak zijn om het leven gekomen doordat hun schedels werden doorboord door traangasgranaten, meldt Amnesty International donderdag. Bij de aanhoudende protesten tegen de regering zijn al meer dan 250 personen om het leven gekomen.

De mensenrechtenorganisatie meldt dit op basis van eigen onderzoek. Hiervoor hebben ze medische documenten ingezien en deskundigen gesproken. Ook zijn er videobeelden geanalyseerd.

Op de videobeelden die Amnesty International online heeft aangetroffen, waren vijf mannen te zien die een ernstig hoofdtrauma hadden opgelopen door granaten.

De oproerpolitie in de hoofdstad Bagdad zou twee soorten traangasgranaten hebben ingezet die niet eerder in Irak zijn gebruikt. Door deze projectielen zijn sinds 25 oktober doden en gewonden gevallen.

Amnesty International interviewde tevens negen ooggetuigen. Dit waren onder anderen demonstranten en medische vrijwilligers. De ooggetuigen vertellen bijvoorbeeld hoe ze zagen dat mensen getroffen werden door een aanval met een granaat.

Betogers voeren al sinds begin oktober actie

Een deel van de Iraakse bevolking voert sinds begin deze maand actie tegen corruptie, werkloosheid en het tekort aan basisvoorzieningen. De regering kondigde op 6 oktober na dagenlange protesten een hervormingsplan aan. Het werd daarna rustiger, maar de protesten laaiden vorige week vrijdag weer op.

Critici vinden dat de maatregelen, waaronder salarisverlagingen voor overheidsfunctionarissen, te laat komen. Vooral in Bagdad worden grote demonstraties gehouden. Het Iraakse leger besloot maandag vanwege de aanhoudende onrust voor de nachtelijke uren een avondklok in te stellen. Deze geldt "tot nader order".