De links-populistische Alberto Fernández wordt de nieuwe president van Argentinië. Na het tellen van 91 procent van de stemmen heeft hij een voorsprong van 8 procentpunten op de huidige president Mauricio Macri, die zijn verkiezingsnederlaag al heeft toegegeven.

Fernández sleepte zondag 48 procent van de stemmen in de wacht, waardoor er geen tweede stemronde komt. Die is in het land niet nodig als een van de gegadigden minstens 45 procent van de stemmen krijgt.

Door de verkiezingsoverwinning komt ook een oude bekende weer aan de politieke top in het Zuid-Amerikaanse land. Cristina Fernández de Kirchner, de rechterhand van Alberto Fernández, wordt vicepresident. Tussen 2007 en 2015 stond zij zelf aan het roer van het land. Ze werd opgevolgd door Macri.

De links-populistische Fernández beloofde in zijn verkiezingsperiode dat hij de lonen gaat verhogen. Mede daardoor werd hij de absolute favoriet voor het presidentschap, alhoewel critici met grote vraagtekens achterbleven.

Zij vragen zich af hoe de nieuwe president zijn plannen wil uitvoeren, omdat het land sinds medio 2018 in recessie verkeert.

De koers van de Argentijnse peso is in de laatste jaren flink gedaald. Macri beloofde bij zijn aanstelling in 2015 dat hij de economie uit het slop zou trekken, maar slaagde daar niet in. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schoot het land zelfs te hulp met een lening van 57 miljard euro.