Het dodental bij protesten in Irak die deze week opnieuw oplaaiden, is gestegen tot 48. Ook zijn er zo'n tachtig mensen gewond geraakt. Dat meldt persbureau AP zaterdag.

Na drie weken zonder protesten gingen zaterdag opnieuw duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen onder andere de slechte economische situatie in het land en de corruptie.

De Iraakse politie zette net als op vrijdag onder andere rubberen kogels en traangas in om de antiregeringsdemonstranten uiteen te drijven.

Demonstranten vluchten voor geweervuur bij protesten in Irak
63
Demonstranten vluchten voor geweervuur bij protesten in Irak

De protesten in de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen op 1 oktober. Inwoners van de hoofdstad zijn boos over vermoedelijke corruptie binnen de regering, de hoge werkloosheid in het land en het gebrek aan basisvoorzieningen. Al snel grepen veiligheidstroepen hard in.

Na een week van geweld in Bagdad en in de zuidelijke provincies van het land, stelde een door de regering aangestelde onderzoekscommissie vast dat veiligheidstroepen buitensporig geweld hadden gebruikt bij het uiteendrijven van demonstranten. Er vielen eerder al meer dan 130 doden en meer dan 3.000 gewonden.