GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn partijgenoot Bram van Ojik zijn vrijdag in veiligheid gebracht door de autoriteiten in Ethiopië. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat ze hierbij hulp hebben gekregen van de Nederlandse ambassade.

Klaver en Van Ojik zouden in Ethiopië op werkbezoek zijn en zouden in een bedreigende situatie terecht zijn gekomen.

Hierop heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken hulp verleend en zijn de twee door de Ethiopische autoriteiten naar een veilige plaats gebracht. Ook minister Stef Blok heeft zich persoonlijk beziggehouden met de kwestie, aldus het ministerie. Na bemiddeling van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de Ethiopische autoriteiten hen in veiligheid gebracht.

Samen met dertien andere Nederlanders zijn Klaver en Van Ojik naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba vervoerd.

Reisadvies Ethiopië aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Ethiopië aangescherpt nadat er onlusten in het Afrikaanse land zijn uitgebroken. In het hele land, waaronder in de regio Oromia, kunnen volgens het ministerie spanningen tussen bevolkingsgroepen en demonstraties uitlopen in ernstig geweld.

Het ministerie raadt Nederlanders af om naar Oromia af te reizen als de reis niet noodzakelijk is. Ook de Ethiopische hoofdstad is volgens het ministerie niet altijd veilig. Zo zouden buitenlanders daar vaak doelwit zijn van criminelen.

Deze week vielen er in Oromia al zo'n 67 doden bij de protesten, zo meldde een regionale politiechef.