De Boliviaanse president Evo Morales lijkt de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag in één stemronde te gaan winnen. In het land wordt massaal actiegevoerd tegen de zittende president, die de verkiezingen zou hebben "gemanipuleerd" om een beslissende stemronde op 15 december te voorkomen.

De voorsprong van Morales op zijn naaste belager Carlos Mesa bedraagt ruim 9,4 procentpunten, na het tellen van 97 procent van de stemmen.

In het land is een voorsprong van 10 procentpunten nodig om een tweede stemronde te voorkomen, of moet een van de kandidaten minstens de helft van de stemmen in de wacht slepen. Morales sleepte ruim 45 procent van de stemmen in de wacht.

Oppositie zet vraagtekens rondom tellen stemmen

De oppositie zet grote vraagtekens bij de manier waarop de kiescommissie de stemmen heeft geteld. Eerste berichten op zondagavond toonden een voorsprong van om en nabij de 8 procentpunten, waarna de kiesautoriteiten tijdelijk hun werkzaamheden stillegden om uiteenlopende redenen.

Bij de volgende update op maandag bleek echter dat Morales zijn voorsprong had uitgebouwd naar ruim 10 procent, voldoende om een tweede ronde af te wenden. Vrijwel direct daarna werden in negen grote steden protesten georganiseerd en raakten demonstranten slaags met de oproerpolitie.

Ook stapte de vicepresident van de kiescommissie op, omdat "de gehele verkiezing in diskrediet is gebracht". Ook zijn honderdduizend mensen de straat opgegaan. Vermoedelijk is dit een van de grootste Boliviaanse protesten in decennia. De oproerpolitie gebruikte traangas tegen de demonstranten, nadat die met stenen begonnen te gooien.

Als Morales wint, begint hij aan zijn vierde termijn in het Zuid-Amerikaanse land. Hij werd in 2006 voor het eerst verkozen.