Amerikaanse president Donald Trump ziet af van zijn plan om de 46e editie van de G7-top in 2020 op zijn luxe golfresort Trump National Doral te organiseren, meldt hij zondagochtend in een reeks berichten op Twitter.

Trump zegt hiertoe te hebben besloten omdat "vijandige media en hun Democratische partners uit hun dak gingen". Trump zegt dat de media en de Democraten "onredelijk vijandig" waren en hij daarom naar een nieuwe locatie voor de top zal zoeken, zoals het presidentiële buitenverblijf Camp David.

Voor de jaarlijkse G7-top komen de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bijeen. Het Witte Huis maakte donderdag bekend dat Trump zijn golfclub ter beschikking wilde stellen.

Stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney zei dat Trump niet financieel zou profiteren van de top en dat de club van twaalf potentiële locaties "verreweg de beste faciliteit voor deze bijeenkomst" is. Het gebruik van Trump National Doral zou ook goedkoper zijn en "miljoenen dollars" besparen, aldus Mulvaney.

Het besluit van Trump kreeg kritiek, omdat er mogelijk sprake zou zijn van belangenverstrengeling tussen de zakelijke activiteiten van Trump en zijn positie als president. Ook lopen er meerdere Congresonderzoeken naar de financiën van Trump.