Uit een jarenlang onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar de privémailserver van Hillary Clinton is gebleken dat er geen systematisch misbruik of bewust misbruik is gemaakt van geheime informatie uit de persoonlijke e-mailserver van de oud-minister. Dat meldt The New York Times zaterdag.

Het onderzoek naar de server van Clinton, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, startte ongeveer drie jaar geleden. President Donald Trump gebruikte de mailserver van Clinton toen regelmatig als argument tijdens de presidentiële verkiezingen, waarin Trump en Clinton tegenover elkaar stonden.

Hoewel het gebruik van het systeem voor bedrijven het risico op diefstal van geheime informatie verhoogde, is er dus uiteindelijk uit het onderzoek gebleken dat er niet bewust en systematisch misbruik van is gemaakt.

Uit het onderzoek kwam eerder naar voren dat 38 (oud-)ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veiligheidsprocedures hebben overtreden. Er werden zo'n 33.000 mails geanalyseerd die naar de privéserver van Clinton werden verstuurd.

Clinton installeerde in strijd met het protocol een persoonlijke e-mailserver. Ze zei dat het haar werk eenvoudiger zou maken. De beslissing om de server te installeren zorgde voor veel kritiek vanuit de Republikeinse politiek.

Het ministerie stond niet achter de installatie van de server. Het argument hiervoor was dat de mails die op de server binnenkwamen niet goed genoeg beschermd zouden zijn tegen hackers.