Honderden vluchtelingen zijn maandagnacht dakloos geraakt na een grote brand in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos. Twee weken geleden woedde er nog een fatale brand in een vluchtelingenkamp op het nabijgelegen eiland Lesbos, waarna onrust ontstond. De politie heeft daarom uit voorzorg extra politie richting Samos gestuurd.

Volgens de brandweer ontstond de brand op Samos buiten het kamp, maar verplaatste het vuur zich uiteindelijk naar de onderkomens van de vluchtelingen.

Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend. De brand verwoestte vele tenten en huizen. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn zeshonderd mensen opgevangen door hulpgroepen. Er zijn nog geen gewonden gemeld.

Het vluchtelingenkamp op Samos is overbevolkt. Er wonen meer dan 5.700 asielzoekers in het kamp dat gebouwd is voor 650 mensen.

In september kwamen meer dan twaalfduizend vluchtelingen naar Griekenland, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat is het grootste aantal sinds de migratiedeal tussen Turkije en de EU. Verwacht wordt dat de komende tijd nog meer vluchtelingen op de Griekse eilanden arriveren.

Strikter migratiebeleid na fatale brand

Twee weken geleden woedde er nog een fatale brand in een eveneens overbevolkt vluchtelingenkamp op het naastgelegen eiland Lesbos. Bij de brand kwamen twee vluchtelingen om het leven. Na het ontstaan van de brand zouden mensen in paniek zijn geraakt en ontstonden er rellen.

De Griekse regering kondigde na de onrust op Lesbos aan een strikter migratiebeleid te voeren. Zo wil ze voor het einde van het jaar tienduizend migranten naar het Griekse vasteland hebben gebracht. Dit moet de overbevolking in de vluchtelingenkampen op de eilanden tegengaan.