Tunesië heeft voor de tweede keer in zijn geschiedenis een president gekozen tijdens vrije, democratische verkiezingen. Het ambt zal worden bekleed door Kaïs Saïed, een politiek buitenbeentje en conservatieve academicus.

"Wat ik heb gedaan, komt neer op een nieuwe revolutie", zegt Saïed tegen een grote groep aanhangers die zich voor zijn huis in de hoofdstad Tunis heeft verzameld.

Saïed heeft de verkiezingen met een overgrote meerderheid gewonnen: hij kreeg 73 procent van de stemmen en kon rekenen op steun van zowel de islamisten als linkse stemmers in het land. Zijn tegenstander Nabil Karoui heeft inmiddels zijn verlies erkend.

De 61-jarige rechtsgeleerde Saïed wil een experimentele vorm van directe democratie introduceren. Hij heeft geen eigen politieke partij en krijgt de leiding over een land dat met hoge inflatie en werkloosheidcijfers kampt.

Saïeds overwinning wordt gezien als een reactie op het falen van eerdere regeringen om de levensstandaarden van de inwoners te verbeteren en korte metten met corruptie te maken.

Tweede verkiezingen sinds Arabische Lente van 2011

Het zijn de tweede vrije en democratische verkiezingen in het Noord-Afrikaanse land sinds de Arabische Lente er uitbrak in 2011.

Die reeks protesten begon toen de Tunesische straatverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf in brand stak nadat de politie zijn groentekar innam omdat hij geen vergunning had.