Duizenden mensen zijn maandag bij het vliegveld van Barcelona bijeengekomen om te protesteren tegen de veroordeling van negen Catalaanse politici door het Spaanse hooggerechtshof en het internationale aanhoudingsbevel voor de gevluchte Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont. De politie heeft charges uitgevoerd.

Enkele tientallen demonstranten zijn een van de toegangshallen binnengedrongen. Op videobeelden is te zien dat de politie wapenstokken inzet tegen demonstranten, van wie sommige gemaskerd zijn. Volgens Spaanse media zijn zeker honderd vluchten geannuleerd en zullen er dinsdag ook nog zeker twintig geschrapt worden.

De demonstraties in Barcelona en op het vliegveld zouden zijn georganiseerd door Tsunami Democràtic. In een verklaring heeft deze anonieme beweging de veroordeling van de Catalaanse separatisten veroordeeld en opgeroepen om maandag de straat op te gaan. "We zijn een tsunami geweest", aldus de beweging in de verklaring. "Morgen zullen we het opnieuw doen en een nieuwe uitdaging aankondigen."

Inmiddels worden de demonstranten langzaam door de politie van het luchthaventerrein verwijderd. Veel mensen gaan ook uit eigen beweging weg en terug naar de stad. Ook in Barcelona zelf lopen de demonstraties op hun eind.

Betogers bezetten belangrijke straten

Negen Catalaanse politici zijn maandag door het Spaanse hooggerechtshof tot celstraffen van negen tot dertien jaar veroordeeld voor opruiing rond het illegale referendum in 2017. Het Spaanse constitutioneel hof had geen goedkeuring gegeven voor de stemming, omdat afscheidingspogingen in het land wettelijk verboden zijn.

Het Spaanse hooggerechtshof heeft enkele uren na de aankondiging van de celstraffen voor de Catalaanse politici een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor Puigdemont, die momenteel in ballingschap leeft in Brussel. In Catalonië gingen direct na de uitspraak van het hof duizenden mensen de straat op.

Duizenden demonstranten bezetten maandag belangrijke straten in Barcelona, zoals de Ramblas, Avinguda Diagonal, Gran Via en Via Laietana, die dwars door het centrum van de miljoenenstad kruisen.

Demonstrerende Catalanen met wapenstokken verdreven
54
Demonstrerende Catalanen met wapenstokken verdreven