De Japanse autoriteiten zijn maandag bezig met grote zoek- en reddingsoperaties nadat het land was getroffen door een van de zwaarste stormen van de afgelopen decennia. Door tyfoon Hagibis zijn zeker 58 personen om het leven gekomen. Meer dan tweehonderd anderen raakten gewond.

Ook worden er volgens omroep NHK veertien personen vermist. Honderdduizend reddingswerkers zoeken naar de vermisten en bevrijden mensen die vast kwamen te zitten door aardverschuivingen en overstromingen.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers betuigd. "De overheid zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het openbare leven weer op gang kan komen", vulde hij aan.

Hagibis leidde afgelopen weekend in Japan tot de zwaarste regenbuien en windstoten in jaren. Enkele tientallen rivieren zijn buiten hun oevers getreden en naar verwachting zal dit aantal nog oplopen, mede doordat maandag opnieuw regen zal vallen. Door de tyfoon zitten nog zo'n 92.000 huishoudens zonder stroom.

Volgens Weerplaza heeft de tyfoon tot een nieuw regenrecord geleid. In de regio Hakone, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Tokio, viel op 12 oktober 922,5 millimeter regen. "Dat is een ruimschootse verbetering van het oude record uit 2011, dat stond op 851,5 millimeter", aldus Weerplaza.

Japanse reddingwerkers in de stad Nagano. (Foto: Reuters)

Vrachtschip gezonken in wateren bij Tokio

De Japanse autoriteiten meldden zondagmiddag (lokale tijd) dat er in de wateren bij Tokio een vrachtschip is gezonken. Het schip werd uit het oog verloren toen Hagibis zaterdag in Japan aan land kwam, aldus het Japanse ministerie van Transport.

Volgens de Japanse krant Yomiuri zijn minstens vijf van de twaalf bemanningsleden omgekomen. In ieder geval vier personen zouden zijn gered. Er waren volgens de krant bemanningsleden uit Myanmar, China en Vietnam aan boord.