Frankrijk neemt maatregelen om de veiligheid van zijn militairen en burgerpersoneel in het noordoosten van Syrië te waarborgen, aldus een woordvoerder van de Franse president Emmanuel Macron maandagochtend.

De mededeling dat Frankrijk veiligheidsmaatregelen gaat invoeren kwam na een spoedberaad van de Franse regering in de nacht van zondag op maandag.

Frankrijk is een van de belangrijkste bondgenoten van de door Verenigde Staten georganiseerde militaire operatie tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Er zijn onder meer Franse vliegtuigen in het gebied ter plaatse, evenals speciale grondtroepen die samenwerken met het Koerdische leger.

De Verenigde Staten kondigden op zondag aan hun laatste duizend grondtroepen terug te trekken uit het noordoosten van Syrië, iets wat hun bondgenoten pas over enkele weken hadden verwacht.

"Er worden de komende uren maatregelen genomen om de veiligheid van de Franse militairen en burgerpersoneel te waarborgen", zegt een woordvoerder van de Franse regering. Wat die maatregelen precies inhouden, is nog niet bekend.

SDF heeft deal gesloten met Syrische president

Turkije begon eerder deze week met het bombarderen en binnenvallen van de Noordoost-Syrische regio. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil er zo naar eigen zeggen een "veilige zone" creëren, zodat de miljoenen Syrische vluchtelingen in onder meer Turkije na jaren weer terug kunnen naar Syrisch grondgebied.

Dit gebied wordt echter geleid door de YPG, een Koerdische tak van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). SDF heeft zondag een deal gesloten met Syrische president Bashar Al Assad, wiens leger op dit moment onderweg is naar de regio om de SDF te ondersteunen.