De huidige regeringspartij PiS van Jaroslaw Kaczynski lijkt de parlementsverkiezingen in Polen te hebben gewonnen. Uit de laatste exitpoll blijkt dat de huidige regeringspartij 43.6 procent van de stemmen heeft gekregen. Dit betekent een absolute meerderheid voor de partij.

Kaczynski, partijvoorzitter van de PiS (Prawo i Sprawiedliwosc, Recht en Rechtvaardigheid), noemde de stembusgang "de belangrijkste verkiezingen sinds 1989".

Voorafgaand aan de verkiezingen leek de strijd al gestreden. In de laatste peilingen op zondagochtend kwam de partij ook al als grote winnaar uit de bus. De grootste oppositiepartij, de rechts-liberale Burgercoalitie, krijgt volgens de exitpoll 27.5 procent van de stemmen.

In Polen worden de 460 zetels van de Sejm op basis van een proportionele verdeling toegewezen. Daardoor zijn de grotere partijen in het voordeel.

PiS krijgt steun van katholieken vanwege campagne tegen lhbti's

PiS is sinds 2015 aan de macht. De Poolse economie is onder dit bewind flink gegroeid. Zo is het beschikbare inkomen per persoon in de afgelopen vier jaar met ongeveer 20 procent gestegen. Ook de kinderbijslag is flink omhooggegaan. Bovendien is het werkloosheidscijfer van Polen een van de laagste percentages binnen de EU.

De regeringspartij is door het sociaal-economische beleid met name geliefd bij het katholieke deel van de bevolking en de Polen die buiten de grote steden wonen. Daarnaast voert de PiS een harde campagne tegen de lhbti-gemeenschap. De partij schildert lhbti's af als "gevaarlijk".

De EU krijgt dus opnieuw te maken met een nationalistische regering in het Visegrádland. Polen lag de afgelopen vier jaar al regelmatig overhoop met de EU, onder meer vanwege de ontwikkeling van de rechtsstaat.