Saoedi-Arabië zegt niet achter de raketaanval op een Iraanse olietanker van afgelopen vrijdag te zitten. De aanval veroorzaakte een grote brand op het schip, dat in een haven in de buurt van de Saoedische stad Djedda lag.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir zei in een verklaring dat de aanval niet past bij de manier waarop het land handelt. "Dit is niet hoe we werken en ook niet hoe we dit in het verleden hebben gedaan", aldus al-Jubeir. De aanval is nog door niemand opgeëist.

De Iraanse staatstelevisie meldde eerder deze week dat twee tanks van het vaartuig werden beschadigd door de raketaanval en sprak van een "terroristische aanval".

De relatie tussen Iran en Saoedi-Arabië staat momenteel onder druk vanwege een aanval op twee Saoedische olievelden op 14 september. Door de branden die toen ontstonden, kwam de olieproductie tijdelijk stil te liggen.

De Saoedische autoriteiten wijzen Iran aan als verantwoordelijke voor de aanval op de olievelden, maar het land ontkent alle betrokkenheid. De Houthi-rebellen in Jemen, die bij de burgeroorlog in hun eigen land worden gesteund door Iran, hebben de aanval opgeëist.