Uit een opvangkamp in Noordoost-Syrië zijn volgens de Koerdische autoriteiten 785 buitenlandse IS-aanhangers ontsnapt. Voor zover bekend zijn daar geen Nederlanders bij, meldt een betrouwbare bron aan NU.nl.

Eerder op zondag meldden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten al dat tientallen vrouwen en kinderen van IS-strijders waren gevlucht. Volgens een SDF-officier is er niet genoeg mankracht meer om de kampen te bewaken.

Het betreffende kamp ligt bij de grensplaats Ayn Issa. De stad wordt al een aantal dagen hevig gebombardeerd door Turkije en vlak bij het kamp zou hevig worden gevochten tussen Turkse en Koerdische troepen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten laat weten dat het kamp "in een staat van anarchie verkeert". Vrijdag meldde de SDF ook al dat er vijf jihadisten waren ontsnapt uit een kamp dicht bij de stad Qamishli.

Bewaken van IS-strijders heeft 'niet langer de prioriteit'

Zaterdag zei een woordvoerder van de SDF dat het bewaken van IS-strijders en hun familie niet langer "de prioriteit heeft", nu Turkije het gebied is binnengevallen. De SDF-militairen richten zich voornamelijk op het verdedigen van de grenssteden en burgers.

In de grensstreek bevinden zich nog veel aanhangers van IS. Duizenden strijders zitten er gevangen in kampen en gevangenissen. De SDF waarschuwde al voor een hergroepering van IS.

Sinds de Turkse inval zijn honderden mensen om het leven gekomen. Volgens de Verenigde Naties zijn er zeker 130.000 mensen op de vlucht geslagen in de grensregio.

Turkije bestookt Koerdische militie met luchtaanvallen en artillerie
47
Turkije bestookt Koerdische militie met luchtaanvallen en artillerie

'Koerdische politicus geëxecuteerd in Syrië'

Op sociale media circuleerden dit weekend video's van verschillende executies. Op de beelden is te zien dat burgers en leden van strijdkrachten worden doodgeschoten. Niet alle beelden zijn te verifiëren, maar het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt negen executies van burgers.

"De negen burgers werden op verschillende momenten ten zuiden van de stad Tel Abyad geëxecuteerd", aldus het Observatorium, dat doorgaans goed geïnformeerd is. Andere onafhankelijke bronnen zijn niet aanwezig in het gebied.

Onder de doden is ook de 35-jarige Koerdische politica Hevrin Khalaf. Op beelden is te zien dat zij samen met andere burgers uit een auto wordt gehaald en vervolgens gedood wordt door naar verluidt pro-Turkse rebellen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat Turkije een "veilige zone" wil creëren in het noordoosten van Syrië, zodat de miljoenen Syrische vluchtelingen terug naar huis kunnen. Dit gebied wordt echter geleid door de YPG, een Koerdische tak van de SDF. Erdogan ziet de YPG als een verlengstuk van de PKK, die door Turkije wordt gezien als terroristische organisatie.