Het dodental in Japan door de zware tyfoon Hagibis is opgelopen tot 26. Volgens de autoriteiten raakten meer dan 170 mensen gewond door de tyfoon die zaterdag aan land kwam. Het is voor Japan de sterkste tyfoon in zestig jaar tijd.

Volgens de publieke nieuwszender NHK worden zeker zestien mensen vermist en zijn er meer dan honderd anderen gewond geraakt. Zo'n 400.000 huishoudens zitten momenteel zonder stroom.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn medeleven aan de nabestaanden betuigd. "De overheid zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het openbare leven weer op gang kan komen", vulde hij aan.

Hagibis leidt volgens de autoriteiten tot de zwaarste regenbuien en windstoten in jaren. Op veel plekken viel een recordhoeveelheid regen en dat leidde tot modderstromen. Zeker dertien rivieren zijn buiten hun oevers getreden en naar verwachting zal dit aantal nog oplopen.

Vanwege de overlast hebben de luchthavens in Tokio zaterdag het vliegverkeer stilgelegd. Ook in andere delen van het land lag zaterdag het openbare leven stil. Vanwege de verbeterde weersomstandigheden is het treinverkeer in de hoofdstad zondag weer langzaam opgestart.

Vrachtschip gezonken in wateren bij Tokio

De Japanse autoriteiten meldden zondagmiddag (lokale tijd) dat er in de wateren bij Tokio een vrachtschip is gezonken. Het schip werd uit het oog verloren toen tyfoon Hagibis zaterdag in Japan aan land kwam, aldus het Japanse ministerie van Transport.

Volgens de Japanse krant Yomiuri zijn er minstens vijf van de twaalf bemanningsleden omgekomen bij het scheepsongeluk. In ieder geval vier personen zouden zijn gered. Er waren volgens de krant bemanningsleden uit Myanmar, China en Vietnam aan boord.