De Japanse overheid heeft ruim drie miljoen mensen zaterdag opgeroepen te evacueren vanwege de tyfoon Hagibis. De tyfoon bereikte rond 12.30 uur 's middags (Nederlandse tijd) het Japanse vasteland. Er zijn twee doden gevallen.

De tyfoon kwam vanaf de Stille Oceaan en kan vooral in de kustgebieden veel schade aanrichten, waaronder in de dichtbevolkte hoofdstad Tokio.

De tyfoon brengt de zwaarste regenval en de hardste windstoten van de afgelopen zestig jaar met zich mee. In de prefectuur Kanagawa viel in 24 uur tijd een recordhoeveelheid van 700 millimeter regen.

Toen de tyfoon nog niet aan land was, heeft de harde wind al een leven geëist: een man overleed toen zijn auto omver werd geworpen door de wind. Een andere man kwam bij een aardverschuiving om het leven. Zeker zestig mensen in het land zijn zaterdag gewond geraakt.

Het Rode Kruis maakt zich met name zorgen over Chiba, dat zes miljoen inwoners heeft en een maand geleden al zwaar werd getroffen door de tyfoon Faxai. "Sterke wind heeft daar nu al schade aangericht en achtduizend huizen zitten al zonder stroom", aldus de hulporganisatie. Het totale aantal woningen zonder elektriciteit is opgelopen tot zeker zestienduizend.

Ravage en overstromingen in Japan door tyfoon Hagibis
134
Ravage en overstromingen in Japan door tyfoon Hagibis

Kwalificatie voor GP Japan verplaatst naar zondag

Winkels, fabrieken en metrostations zijn zaterdag uit voorzorg gesloten. De Formule 1 heeft het volledige programma van zaterdag geschrapt. De kwalificatie voor de Grand van Prix van Japan is verplaatst naar zondag en wordt nu enkele uren voor de race afgewerkt.

Een maand geleden kwam er ook al een tyfoon aan land in Japan. Die verwoestte zo'n 30.000 huizen en zorgde voor enorme stroomuitval in het hele land.

Meerdere huizen zijn al verwoest voordat tyfoon Hagibis aan land is gekomen in Japan. (Foto: Reuters)