In het noordoosten van Syrië zijn vrijdag vijf IS-gevangenen ontsnapt na een Turkse luchtaanval, meldt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) op Twitter.

De gevangenen zouden zijn ontsnapt uit een gevangenis in de stad Kamishli, dicht bij de Turkse grens.

Woordvoerder Badran Jia Kurd van SDF, waar de Koerdische YPG-militie het grootste deel van vormt, waarschuwde al eerder dat het bewakingssysteem voor IS-militanten zou verzwakken door de Turkse inval.

Eerder op de dag zouden vrouwelijke IS-aanhangers beveiligers van een kamp in het noordoosten van Syrië hebben aangevallen, schrijft persbureau Reuters. Daar zouden ruim 68.000 mensen zitten die in de gaten worden gehouden sinds IS uit de regio werd verdreven.

De Verenigde Staten haalden de afgelopen dagen al enkele IS-gevangenen uit Syrië omdat gevreesd wordt dat zij de onrust kunnen gebruiken om te ontsnappen. Het is niet duidelijk waar de gevangenen naartoe zijn gebracht. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zijn ze naar een "door de VS gecontroleerde locatie" vervoerd.

Turkse leger voerde nieuwe luchtaanvallen uit

Het Turkse leger bestookte de Koerdische YPG-militie in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Daarbij kwamen volgens Ankara 49 Koerdische strijders om het leven. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil een 'veilige zone' creëren als buffer tegen 'terrorisme'.

Naar schatting zitten er twaalfduizend vermeende IS'ers in zeven gevangenissen die door de Koerdische strijdkrachten bewaakt worden. Die gevangenissen zouden buiten de beoogde Turkse 'veilige zone' liggen.