De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag het hoger beroep om te voorkomen dat hij belastingaangiftes moet overhandigen verloren. Openbaar aanklagers willen de documenten inzien om erachter te komen of Trump zwijggeld heeft overgemaakt aan pornoactrice Stormy Daniels.

De president moet in totaal voor acht jaar aan belastingaangiftes overhandigen, van zowel hemzelf als zijn bedrijven. Trump zou het zwijggeld, zo'n 130.000 dollar of net geen 120.000 euro, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in 2016 aan Daniels hebben betaald.

De aanklagers willen weten of Trump of een van zijn bedrijven de transactie heeft gedefinieerd als "juridische kosten". Het gerechtshof van het District of Columbia vindt die eis "gerechtvaardigd". Dat er documenten van een president worden geëist zou daar niets aan moeten veranderen, aldus het hof.

Een valse belastingaangifte kan in de Amerikaanse staat New York leiden tot een aanklacht van belastingontduiking of bankfraude.

Daniels zegt dat ze een affaire had met de president, die dit altijd heeft ontkend. Advocaat Michael Cohen, die het geld zou hebben weggesluisd naar Daniels, zit een celstraf van drie jaar uit sinds hij bekende de wet te hebben overtreden met de financiering van de campagne in 2016.

Democraten vragen al langer om belastingaangiftes Trump

Amerikaanse Democraten proberen al jarenlang toegang te krijgen tot de belastingpapieren van Trump. Hijzelf zei tijdens de presidentiële verkiezingen dat hij ze later openbaar zou maken, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Elke president-elect (nieuwgekozen president die nog niet geïnaugureerd is) voor hem deed dat traditiegetrouw wél.

De Democraten vermoeden dat Trump details over zijn persoonlijke vermogen en mogelijke door zijn presidentschap veroorzaakte conflicten met zakenpartners wil achterhouden.