Een explosie op een Iraanse olietanker bij de Saoedische havenstad Djedda heeft vrijdag tot een brand op het schip geleid. Volgens het Iraanse nationale oliebedrijf, de eigenaar van de tanker, is de ontploffing veroorzaakt door twee raketten.

De Iraanse staatstelevisie meldt dat twee tanks van het vaartuig zijn beschadigd en spreekt van een "terroristische aanval". De bemanning is ongedeerd gebleven. De situatie zou inmiddels onder controle zijn.

Anonieme bronnen zeggen tegen studentenpersbureau ISNA dat de tanker door de explosie flink beschadigd is en dat als gevolg daarvan olie in de Rode Zee zou lekken. De Iraanse autoriteiten hebben deze informatie nog niet bevestigd.

Het schip ligt op ongeveer 97 kilometer afstand van Djedda. Het is niet duidelijk of Saoedi-Arabië een rol heeft gespeeld bij de vermeende aanval op de olietanker. Het land heeft nog niet op het incident gereageerd.

Spanning tussen grootmachten loopt op

De relatie tussen Iran en Saoedi-Arabië staat momenteel onder druk vanwege een aanval op twee Saoedische olievelden op 14 september. Door de branden die toen ontstonden, kwam de olieproductie tijdelijk stil te liggen.

De Saoedische autoriteiten wijzen Iran aan als verantwoordelijke voor de aanval op de olievelden, maar het land ontkent alle betrokkenheid. De Houthi-rebellen in Jemen, die bij de burgeroorlog in hun eigen land worden gesteund door Iran, hebben de aanval opgeëist.

Waarom hebben Iran en Saoedi-Arabië altijd ruzie?
362
Waarom hebben Iran en Saoedi-Arabië altijd ruzie?