Veertien hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib en Dokters van de Wereld, waarschuwen donderdag voor een humanitaire crisis in Noordoost-Syrië. Sinds de Turkse inval zijn al zeker 60.000 mensen op de vlucht geslagen.

"Als het offensief doorgaat, lopen 300.000 mensen het risico ontheemd te raken", waarschuwt het International Rescue Committee.

Naar schatting wonen 450.000 mensen binnen 5 kilometer van de Syrisch-Turkse grens, die onder Koerdisch bewind valt. Onder hen zijn meer dan 90.000 ontheemden, die in andere delen van Syrië de oorlog al ontvluchtten.

In de regio zijn ook veel humanitaire hulpverleners werkzaam. "Volgens berichten ter plaatse zijn voorzieningen als medische zorg en watertoevoer in gevaar", aldus Dokters van de Wereld. Sommige hulpverleners zouden zelf al zijn vertrokken, andere zitten er vast.

Het Turkse leger viel woensdag Syrië binnen en sindsdien wordt er hevig gevochten in de grensstreek, voornamelijk rond de grotere grenssteden. Turkije voert onder andere luchtbombardementen uit in het Koerdische gebied, maar de Koerdische milities vechten hevig terug.

Turkije wil 'democratische structuur herstellen'

Turkije heeft de inval omgedoopt tot 'Vredesbron' en stelt dat die in het voordeel van de Syrische regering van president Bashar Al Assad is. Het land wil de "democratische structuur herstellen" en miljoenen Syrische vluchtelingen repatriëren.

In de regio wonen echter veel Koerden, die samen met de VS tegen Islamitische Staat (IS) vochten. De aanval is dan ook gericht op de Koerdische strijders, die door Turkije worden gezien als terroristen. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige week aan zijn troepen terug te halen, waardoor de weg voor Turkije vrij werd gemaakt.

Door de jarenlange burgeroorlog in Syrië huisvest Turkije zo'n 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde donderdag om deze miljoenen ontheemden naar Europa te sturen als de EU de Turkse inval als een invasie of bezetting behandelt.

VN-Veiligheidsraad verdeeld over Turks offensief

De Turkse aanval heeft wereldwijd tot hevige kritiek geleid. De Veiligheidsraad van de VN kwam donderdag achter gesloten deuren bijeen om over de situatie te praten. De vijf Europese leden van de raad hebben gepleit voor een eind aan het offensief, maar Rusland - bondgenoot van Al Assad - vindt dat het een zaak tussen Syrië en Turkije is.

Turkije reageerde door de aanval "proportioneel" te noemen.