Oeganda heeft donderdag plannen aangekondigd voor een nieuwe wet waarin homoseksuelen de doodstraf kunnen krijgen. Volgens de beleidsmakers moet de antihomowet "de toename aan onnatuurlijke seks" in het Oost-Afrikaanse land terugdringen.

Vijf jaar geleden wilde de regering de wet ook al doorvoeren. Het constitutionele hof hield dat echter tegen, omdat het wetsvoorstel niet legaal zou zijn. Sommige politici dreigden daarop een aangepast voorstel in te dienen, maar dat was tot op heden nog niet gebeurd.

"Oegandezen vinden homoseksualiteit onnatuurlijk, maar op scholen vinden massale wervingsacties plaats waarbij homo's de leugen verkondigen dat mensen zo worden geboren", zei minister Simon Lokodo van Ethiek en Integriteit.

Volgens Lokodo schiet de huidige Oegandese wet, die homoseksualiteit bestraft tekort. "We willen duidelijk maken dat iedereen die betrokken is bij het promoten en verspreiden van homoseksualiteit moet worden gestraft. Degenen die dit soort ernstige daden verrichten, moeten de doodstraf krijgen", zei hij. Op dit moment kunnen celstraffen oplopen tot levenslang.

Homoseksualiteit groot taboe in veel Afrikaanse landen

Homoseksualiteit is in veel Afrikaanse landen verboden. Straffen die worden opgelegd variëren van celstraffen tot de doodstraf. Homo's en lesbiennes in Oeganda leiden vaak een dubbelleven, omdat ze hun geaardheid niet veilig kunnen uiten.

In april maakte Brunei bekend dat het de doodstraf invoerde voor lhbti'ers. Dat besluit leidde tot zoveel internationale kritiek dat de sultan van het kleine Aziatische land een maand later besloot de invoering van de doodstraf voor onbepaalde tijd op te schorten.