Minstens 35 Nederlanders zitten vast in Ecuador door demonstraties, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan NU.nl na berichtgeving van NOS. In het land is het al bijna een week onrustig door protesten tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Op het moment zitten twee Nederlandse reisgezelschappen vast in een hotel. Verschillende wegen zijn door demonstranten geblokkeerd waardoor de toeristen het gebied niet kunnen verlaten.

"We houden intensief contact met hen via de reisleiders en ze houden ons op de hoogte van hun situatie", zegt een woordvoerder van het ministerie.

De protesten braken vorige week uit nadat de president van Ecuador Lenín Moreno besloot om de subsidies voor brandstoffen af te schaffen. Volgens hem hebben de subsidies, die al vier decennia van kracht zijn, de economie flink verstoord. Ook zouden de subsidies de staat inmiddels 60 miljard dollar (54,6 miljoen euro) hebben gekost.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook enkele telefoontjes ontvangen van Nederlanders die niet met een reisgezelschap op reis zijn. Zij maken zich vooral zorgen over het verloop van hun reis, aldus het ministerie. "Er zijn op dit moment geen concrete hulpverzoeken, maar we staan paraat om indien nodig Nederlanders consulair bij te staan."

Dinsdag is de zesde dag in de demonstraties tegen de bezuinigingen. (Foto: Reuters)

Inmiddels meer dan 570 mensen opgepakt

De regering van Ecuador worstelt met een grote buitenlandse schuld en een begrotingstekort. Eerder dit jaar heeft het land een lening van 4,2 miljard dollar afgesloten bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Naast het terugtrekken van brandstofsubsidies, wordt gesneden in het ambtenarenapparaat.

De Ecuadoraanse staatsoliemaatschappij Petroamazonas heeft maandag haar activiteiten op drie olievelden in het Amazonegebied opgeschort. Dit gebeurde nadat de velden waren "ingenomen door personen die niet bij de operatie waren aangesloten", aldus het ministerie van Energie in een verklaring op Twitter.

Moreno heeft de noodtoestand afgekondigd en de regering naar de kuststad Guayaquil verplaatst omdat daar minder problemen zijn. Inmiddels zijn er meer dan 570 demonstranten opgepakt, meldt persbureau Reuters.

De regering van Ecuador heeft dinsdag gemeld dat het land openstaat ​​voor internationale bemiddeling via de Verenigde Naties of de Katholieke Kerk.