Een 25-jarige Nederlander die een maand lang het Spaanse gebied Melilla in Marokko niet kon verlaten omdat hij werd aangezien voor een illegale migrant, kan terugreizen naar Nederland. De identiteitspapieren van Ouisam Karim werden van hem afgenomen doordat de Spaanse politie ervan uitging dat de documenten nep waren.

Karim zwierf naar eigen zeggen een maand lang op straat in Melilla doordat geen hotel hem binnenliet vanwege het ontbreken van identiteitspapieren.

De laatste dagen zou hij echter hebben doorgebracht bij een kennis van burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch, schrijft het NRC. Marcouch deelde op Twitter dat hij met Karim heeft gesproken en dat de Nederlander zijn paspoort terugheeft.

Karim was op vakantie in Marokko en wilde per boot terug naar het Spaanse vasteland, toen hij geselecteerd werd voor een controle. Veel migranten gebruiken Melilla als opstappunt om Spanje te bereiken.

In zijn maand op straat zou de Nederlander twee keer zijn beroofd. Ook zou de Spaanse politie hem "mishandeld en geïntimideerd" hebben. Karim zat twee dagen vast voordat hij zonder papieren werd vrijgelaten.

Het is niet duidelijk waardoor Karim ineens zijn identiteitspapieren terug heeft gekregen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet afgelopen weekend weten de zaak "hoog op te nemen".