De Hongkongse politie heeft maandag traangas ingezet tegen een groep demonstranten. De actievoerders houden zich opnieuw niet aan een zaterdag ingesteld verbod op gezichtsbedekking. Tot dusver bekend zijn twee personen opgepakt omdat ze zich niet aan deze maatregel hebben gehouden.

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van de Chinese autonome regio, hoopt met het verbod een einde te maken aan de aanhoudende chaos in de stad. Maar het verbod wordt sinds de intrede ervan al door veel demonstranten genegeerd.

Ook maandag zijn demonstranten gemaskerd de straat op gegaan. Volgens de politie hebben de betogers op meerdere plekken blokkades opgeworpen en panden gevandaliseerd. Bij het metrostation Prince Edward, waar enkele honderden demonstranten bijeen waren gekomen, is traangas ingezet.

Vanwege de onrust werd eind vorige week het openbaar vervoer grotendeels stilgelegd. Maandag stopte het metro- en treinverkeer vroegtijdig met rijden. Deze maatregel geldt dinsdag opnieuw.

Twee personen opgepakt voor overtreden verbod

Volgens Hong Kong Free Press zijn zaterdag twee personen opgepakt voor het overtreden van het maskerverbod, waar alleen uitzonderingen voor gelden als er sprake is van een religieuze, werkgerelateerde of medische reden. Het tweetal is maandag op borgtocht vrijgelaten, aldus de lokale nieuwssite.

Ze kunnen voor overtreding van het verbod een boete van omgerekend maximaal 2.900 euro opgelegd krijgen. Ook riskeren ze een celstraf van een jaar. Hoe het verbod wordt gehandhaafd, is niet helemaal duidelijk. Wel maakten de autoriteiten vorige week bekend dat de politie mensen mag vragen hun gezichtsbedekking te verwijderen.

Demonstranten negeren het verbod op gezichtsbedekking. (Foto: Getty Images)

Veel woede over gebruik geweld

De aanhoudende protesten eindigen regelmatig in heftige confrontaties met de politie. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan onnodig veel geweld te gebruiken. Vorige week werden voor het eerst demonstranten van veertien en achttien jaar neergeschoten. Volgens de politie handelden de betrokken agenten uit zelfverdediging, nadat ze zelf werden aangevallen.

Onder de demonstranten zijn veel jongeren. De autoriteiten hebben middelbare scholen gevraagd door te geven hoeveel leerlingen dinsdag onder schooltijd maskers dragen, meldt Hong Kong Free Press. Maandag zijn de scholen dicht vanwege een nationale feestdag. Eerder werd bekend dat het dragen van gezichtsbedekking ook niet is toegestaan op onderwijsinstellingen.

Hongkongers gaan sinds begin juni de straat op om te protesteren. Eerst alleen vanwege een inmiddels ingetrokken uitleveringswetsvoorstel. Nu eisen ze meer democratie, onderzoek naar politiegeweld, intrekking van aanklachten tegen demonstranten en intrekking van het woord 'relschoppers' met betrekking tot de demonstranten.