De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi heeft ingestemd met de heropening van de grensovergang tussen Irak en Syrië bij Al-Qaim. Het is voor het eerst in bijna acht jaar dat deze grensovergang normaal kan worden overgestoken.

De heropening van de belangrijke grenspost kan worden beschouwd als een nieuwe stap in een gewone verstandhouding tussen de twee landen.

De stad Al-Qaim, ten westen van hoofdstad Bagdad, werd in november 2017 heroverd op Islamitische Staat. Het was het laatste bolwerk dat de terroristische organisatie in handen had.

De grensovergang bij Al-Qaim is zowel strategisch als logistiek van groot belang. De post ligt op een belangrijke doorvoerroute tussen de twee landen. Sinds 2012 hadden echter alleen militaire colonnes toestemming om op deze plek de grens over te steken.

Irak en Syrië doen hun best om een goede burenrelatie op te bouwen nu de landen de meeste IS-strijders hebben verdreven. Zo pleitte Irak er recent voor om Syrië weer toe te laten tot de Arabische Liga. Het lidmaatschap werd opgeschort in 2011, toen de Syrische president Bashar Al Assad met harde hand ingreep na protesten tegen zijn bewind.