De ÖVP van Sebastian Kurz lijkt de parlementsverkiezingen in Oostenrijk te hebben gewonnen. Uit de eerste prognoses blijkt dat de partij zondag 37,1 procent van de stemmen heeft gekregen. Eerder dit jaar viel Kurz' regering na een schandaal.

De tweede partij is volgens de poll de sociaaldemocratische SPÖ met 22,6 procent. De uiterst rechtse partij FPÖ werd derde en kreeg 16,7 procent van de stemmen, terwijl Die Grünen 13 procent van de kiezers achter zich wisten te krijgen. NEOS werd de vijfde partij met 7,8 procent van de stemmen.

Een verrassing is de exitpoll niet. In de recentste peilingen ging Kurz ook al aan kop. De uitslag biedt de 33-jarige Kurz verschillende opties voor een coalitiepartij waarmee de ÖVP een stabiele meerderheid kan vormen.

De eerste resultaten zijn gepubliceerd door peilingsbureau ARGE. Een poll van zender ORF toonde een resultaat dat vrijwel gelijk is aan dat van ARGE. De stembussen in Oostenrijk gingen zondag om 7.00 uur open en werden om 17.00 uur gesloten.

Kurz trad af na 'Ibizaschandaal'

De voormalige kanselier van Oostenrijk Kurz werd twee jaar geleden verkozen. Hij streefde toentertijd onder meer een streng immigratiebeleid na en vormde een coalitie met de FPÖ.

Kurz werd in mei na een motie van wantrouwen gedwongen zijn functie neer te leggen. Zijn positie was niet langer houdbaar vanwege de nasleep van het zogeheten 'Ibizaschandaal'.

Het schandaal draaide om FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache. Hij werd urenlang zonder het te weten gefilmd, terwijl hij op het Spaanse eiland Ibiza een ontmoeting had met een vrouw die zich voordeed als de nicht van een Russische oligarch. De FPÖ-politicus leek haar politieke gunsten te beloven in ruil voor steun.

Kurz ontbond de regering nadat de beelden waren vrijgekomen. Kort daarna schreef hij nieuwe verkiezingen uit.

Daarmee eindigde zijn tweejarige periode als jongste bondskanselier van Oostenrijk ooit. Kurz was 31 jaar oud toen hij in 2017 verkozen werd.