Een storm heeft zich zondagochtend op de Atlantische Oceaan ontwikkeld tot een orkaan van de zwaarste categorie om enkele uren later weer in kracht af te nemen tot een orkaan van de vierde categorie. Orkaan Lorenzo trekt momenteel verder naar het noorden en koerst af op de Portugese eilandengroep de Azoren.

Naar verwachting komt Lorenzo daar dinsdagnacht of woensdag aan. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center trekt de orkaan na het bereiken van de Azoren in afgezwakte vorm verder richting het zuidwesten van Ierland.

Weerplaza liet eerder deze week al weten dat er windsnelheden van boven de 230 kilometer per uur werden geregistreerd. Op zondag lagen de hoogst gemeten windsnelheden volgens het weerbureau zelfs boven de 260 kilometer per uur.

Weerplaza meldt dat het in Ierland in de loop van donderdag nog flink kan gaan stormen. Het Nederlandse weerbureau noemt dat ongekend voor een orkaan zo ver in het oosten van de Atlantische Oceaan.

Het weerbureau meldt tevens dat de orkaan na het bereiken van Ierland mogelijk verder naar het zuidoosten trekt. Dat kan aankomende vrijdag in Nederland tot veel wind en regenval leiden.

Een satellietfoto van orkaan Lorenzo. (Foto: Reuters)