Nederland beëindigt zijn medewerking aan de Event Horizon Telescope, de telescoop die het maken van de eerste foto van een zwart gat dit jaar mede mogelijk maakte, meldt de Volkskrant zaterdag. Vier verzoeken om vervolgfinanciering werden afgewezen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Volgens de Volkskrant is er geen geld meer om bijvoorbeeld jonge onderzoekers in dienst te nemen. Volgens de krant zouden zij het grootste deel van het wetenschappelijke werk voor hun rekening nemen.

Een nieuwe Europese onderzoeksbeurs zou het Nederlandse project nog kunnen redden, maar zekerheid daarover volgt pas in 2021.

Internationale astronomen van de Event Horizon Telescope (EHT) slaagden er dit jaar voor het eerst in om een foto van een zwart gat te maken. Het ging om een foto van een superzwaar zwart gat en zijn schaduw in het centrum van het sterrenstelsel Messier 87, op ongeveer 55 miljoen lichtjaar van de aarde.

Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de telescoop. Het hoofd van de wetenschappelijke raad, een van de leden van het bestuur en de projectleider waren afkomstig van Nederlandse universiteiten.

Astronomen presenteren eerste foto ooit van zwart gat
59
Astronomen presenteren eerste foto ooit van zwart gat

'Nederland dreigt prominente plek aan tafel weer te verliezen'

Projectleider Remo Tilanus, verbonden aan de Universiteit Leiden, is teleurgesteld. "We hebben als Nederland veel geïnvesteerd om die prominente plek aan de tafel te krijgen. Nu dreigen we die plek weer te verliezen", aldus Tilanus in gesprek met de Volkskrant.

Een Europese onderzoeksbeurs zou er eventueel nog voor kunnen zorgen dat Nederland de werkzaamheden rondom de Event Horizon Telescope kan hervatten, zo meldt de krant. Zekerheid hierover zou echter pas in 2021 volgen.