Bijna tien miljoen mensen in Afghanistan mogen zaterdag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Taliban-leiders waarschuwden voor de verkiezingen al voor ongeregeldheden omdat het vredesoverleg tussen de terroristische organisatie en de Verenigde Staten geklapt is. Enkele uren na het openen van de stembussen werd al een aanslag gepleegd.

Bij een stemlokaal in de zuidelijke plaats Kandahar zouden vijftien mensen gewond zijn geraakt bij een ontploffing, schrijft persbureau Reuters. De actie is nog niet opgeëist.

Uit angst voor meer aanslagen is een deel van de hoofdstad Kaboel zaterdag op slot. Meer dan 100.000 militairen en agenten zijn op de been om de veiligheid in het land te waarborgen.

De huidige president Ashraf Ghani heeft een goede kans om een tweede termijn van vijf jaar in de wacht te slepen. Hij overleefde vorige week nog ternauwernood een aanslag van de Taliban. De terreurorganisatie weigert direct met de Afghaanse regering te communiceren.

Ghani's belangrijkste uitdager is Abdullah Abdullah. In totaal zijn er twintig kandidaten, maar het gros van hen speelt naar verwachting geen rol van betekenis.

Voorlopige resultaten medio oktober verwacht

Voorlopige resultaten worden op 19 oktober verwacht. Als in de eerste stemronde geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen wint, volgt een tweede ronde met de twee kandidaten met de meeste stemmen. Die zal waarschijnlijk eind november plaatsvinden.

De Taliban riep vorige maand al op weg te blijven bij de verkiezingen: "De verkiezing is niets meer dan een truc om de gewone mensen te misleiden en het ego van een paar neppolitici te bevredigen."