Kurt Volker, de speciaal vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering voor Oekraïne, heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn ontslag ingediend. Zijn beslissing volgde enkele uren nadat Amerikaanse Congresleden een officieel verzoek indienden om oud-ambassadeurs en diplomaten, onder wie Volker, te dagvaarden in de zaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump, schrijft CNN.

Volker zou betrokken zijn bij de poging van het Witte Huis om het telefoongesprek tussen Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky geheim te houden.

Congresleden eisen ook toegang tot documenten die het telefoontje tussen Trump en Zelensky beschrijven.

Het Amerikaanse Congres wil weten welke ambtenaren het telefoongesprek hebben voorbereid, eraan hebben deelgenomen of notities ervan ontvingen.

Ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt week om te reageren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft tot 4 oktober de tijd om op de dagvaarding te reageren. Eerder deze maand negeerde hij al een oproep om de documenten openbaar te maken.

Trump zou Zelensky onder druk hebben gezet om onderzoek te doen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. De toenmalig vicepresident zou een corruptieonderzoek naar het bedrijf van Hunter hebben stopgezet.

In de week voor het telefoongesprek schortte Trump financiële steun, naar schatting zo'n 400 miljoen dollar (365 miljoen euro), aan Oekraïne op. De Democraten vinden dat Trump misbruik heeft gemaakt van zijn macht om de presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden en zijn een vooronderzoek naar een afzettingsprocedure gestart.

'Witte Huis houdt ook gesprekken met Poetin en Saoedi-Arabië achter'

CNN en The New York Times berichtten in de nacht van vrijdag op zaterdag ook dat het Witte Huis gesprekken tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin en de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman wilde achterhouden.

Bronnen melden aan CNN dat er "opmerkelijke stappen" gezet zijn om de documenten van de gesprekken niet vrij te geven.

Zo zou het transcript van het gesprek met Bin Salman nooit zijn overhandigd aan belangstellenden. Trump zou hem gebeld hebben na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zit de Saoedische regering achter de verdwijning.

Van het gesprek tussen Trump en Poetin zou alleen een hevig aangepast transcript zijn vrijgegeven. Het is niet duidelijk wanneer het gesprek plaatsvond. Het Witte Huis wilde tegenover CNN niet reageren.