In Oostenrijk zijn zondagochtend om 7.00 uur de stembussen voor de parlementsverkiezingen geopend. De 33-jarige conservatieve Sebastian Kurz van de ÖVP gaat aan kop in de peilingen. Eerder dit jaar viel zijn regering na een schandaal.

In de recentste peilingen steeg de partij van Kurz naar 35 procent van de stemmen. De tweede partij in de peilingen, de sociaaldemocratische SPÖ, staat op 23 procent. De rechts-radicale partij FPÖ staat momenteel op 20 procent.

De voormalige kanselier van Oostenrijk Kurz werd twee jaar geleden verkozen. Hij streefde toentertijd onder meer een streng immigratiebeleid na en vormde een coalitie met de FPÖ.

Kurz werd in mei na een motie van wantrouwen gedwongen zijn functie neer te leggen. Zijn positie was niet langer houdbaar vanwege de nasleep van het zogeheten 'Ibizaschandaal'.

Strache leek politieke gunsten te beloven in ruil voor steun

Het schandaal draaide om FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache. Hij werd urenlang zonder het te weten gefilmd, terwijl hij op het Spaanse eiland Ibiza een ontmoeting had met een vrouw die zich voordeed als de nicht van een Russische oligarch. De FPÖ-politicus leek haar politieke gunsten te beloven in ruil voor steun.

Kurz ontbond de regering nadat de beelden waren vrijgekomen. Kort daarna schreef hij nieuwe verkiezingen uit.

Daarmee eindigde zijn tweejarige periode als jongste bondskanselier van Oostenrijk ooit. Kurz was 31 jaar oud toen hij in 2017 verkozen werd.

De stemlokalen in Oostenrijk zijn zondag tot 17.00 uur open. Een exitpoll wordt later op de zondagavond verwacht.