Het conservatieve Saoedi-Arabië presenteert vrijdag voor het eerst een toeristenvisum voor toeristen uit 49 landen. Tot nu toe werden alleen visa verstrekt aan mensen op zakenreis, pelgrimstocht of voor officiële staatsbezoeken.

Voor welke landen het toeristenvisa beschikbaar is, wordt vrijdag later op de dag bekendgemaakt.

Ook zijn er soepelere regels voor vrouwelijke toeristen. Zij hoeven niet begeleid te worden door een man en geen traditionele lichaamsbedekkende kleding te dragen. Wel wordt toeristen gevraagd zich "bescheiden" te kleden.

Op het nationale alcoholverbod wordt geen uitzondering gemaakt voor toeristen. Ook mogen niet-moslims de heilige plaatsen Mekka en Medina niet bezoeken.

Afgelopen december werd er al een e-visum uitgegeven voor bezoekers van sportevenementen en concerten. Het land hoopt dat het opengooien van de grenzen voor toeristen zal zorgen voor ongeveer 100 miljoen dollar (ruim 91 miljoen euro) per jaar in 2030. De visa kosten ongeveer 80 dollar.

Plan van kroonprins Mohammed bin Salman

Het opengooien van de grenzen voor toeristen maakt deel uit van de ambitieuze plannen van kroonprins Mohammed bin Salman om naast de olie-industrie nieuwe inkomstenbronnen te creëren en de samenleving van Saoedi-Arabië meer open te stellen voor de rest van de wereld.

De kroonprins ligt de afgelopen jaren internationaal onder vuur vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018, het arresteren van verschillende critici, waaronder prominente vrouwelijke activisten, en de verwoestende oorlog die Saoedi-Arabië op dit moment voert in Jemen.

Waarom haalt Nederlander influencers naar Saoedi-Arabië?
330
Waarom haalt Nederlander influencers naar Saoedi-Arabië?