De Britse olietanker Stena Impero, die twee maanden aan de ketting lag in de Iraanse havenstad Bandar Abbas, is vrijdag uit de haven vertrokken. Dat is te zien op Refinitiv ship-tracking data, waarmee schepen kunnen worden gevolgd.

Volgens de tracking data koerst het schip richting de haven van Rashid in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) op zo'n 250 kilometer van Bandar Abbas.

Zondag was er al sprake van dat de Stena Impero werd vrijgegeven, maar hield Iran het schip toch nog een aantal dagen vast. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken om een lopend onderzoek af te ronden.

De Iraans Revolutionaire Garde (IRGC) nam het schip op 19 juli in de Straat van Hormuz in beslag vanwege vermeende schendingen van het zeerecht. De Zweedse eigenaar van de tanker ontkende echter de regels te hebben overtreden en zei dat het schip buiten Iraanse territoriale wateren was gebleven.

Begin deze maand lieten de Iraniërs al 7 van de 23 bemanningsleden vrij. Zestien zeelieden bleven aan boord om het schip operationeel te houden.