De Israëlische premier Benjamin Netanyahu mag als eerste een poging doen om een nieuwe regering te vormen, zo heeft president Reuven Rivlin woensdag bekendgemaakt.

De Likud-partij van Netanyahu werd tijdens de parlementsverkiezingen eerder deze maand met 31 zetels de tweede partij van het land. De centrumpartij Kahol Lavan van Benny Gantz wist twee zetels meer te bemachtigen. De twee leiders hebben dinsdag gesprekken gevoerd, maar slaagden er niet in een coalitie te vormen.

Het is voor Netanyahu zijn tweede kans dit jaar om een regering te vormen. Na de verkiezingen in april, toen zowel Likud als Kahol Lavan 35 zetels bemachtigde, mocht hij ook al het voortouw nemen in het formatieproces. De politicus slaagde er destijds niet in een regering te vormen, waarna het parlement zichzelf op initiatief van Netanyahu liet ontbinden.

Netanyahu, met ruim tien jaar de langszittende premier van Israël, heeft nu vier weken de tijd om een nieuwe regering te formeren. Mocht hij er dan nog niet uit zijn gekomen, dan kan de termijn nog met twee weken verlengd worden.

Het formatieproces zal naar verwachting opnieuw moeizaam verlopen. Voor een meerderheid in het parlement zijn minstens 61 zetels nodig. Volgens de laatste peilingen ontvangt de partij van Netanyahu de steun van in totaal 55 parlementsleden, één meer dan Kahol Lavan.