Egyptische autoriteiten hebben volgens mensenrechtenorganisaties ruim elfhonderd demonstranten opgepakt die vorige week vrijdag, zaterdag en zondag in diverse Egyptische steden de straat op zijn gegaan uit woede over het regime van president Abdel Fattah Al Sisi. Onder hen zou volgens de Egyptische staatsomroep ook een Nederlander zijn.

De protesten vonden plaats in Caïro en Suez. De demonstranten zeggen onder meer dat Al Sisi corrupt is.

De betogers hebben de strenge demonstratiewetten genegeerd en dat leidde tot de vele aanhoudingen. Onder de arrestanten zou ook een Nederlander zijn die een drone had laten vliegen over het gebied waar werd gedemonstreerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten navraag te doen bij de Egyptische autoriteiten en in contact te staan met de familie van de man. "We staan klaar om consulaire bijstand te verlenen als dat nodig is", meldt een woordvoerder van het ministerie.

De demonstraties vonden plaats nadat de Egyptische zakenman Mohamed Ali een reeks video's online had gezet waarin hij Al Sisi en het leger van corruptie beschuldigt. Volgens de Egyptische president is er sprake van leugens en smaad.