Een militaire rechtbank in Algerije heeft Said Bouteflika, de jonge broer van de voormalige Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, veroordeeld tot vijftien jaar cel, melden lokale media. Bouteflika is veroordeeld voor "samenzweren tegen het leger".

Twee voormalige inlichtingenofficieren, de ex-minister van Defensie en de leider van de Algerijnse Arbeiderspartij zijn ook veroordeeld wegens samenzwering. De voormalig minister kreeg echter een straf van twintig jaar.

Said Bouteflika was ruim tien jaar lang de topadviseur van zijn broer. Toen de president in 2013 na een beroerte in een rolstoel terechtkwam, werd de adviseur beschouwd als de feitelijke machthebber in het Noord-Afrikaanse land. De president trad begin april af na aanhoudende protesten tegen zijn bewind.

Na het aftreden van Bouteflika hielden de protesten aan. Demonstranten eisten het vertrek van iedereen die aan het regime van de president verbonden was. Zo ook Abdelkader Bensalah, die sinds het aftreden van Bouteflika de interim-leider is.

In juni zouden nieuwe verkiezingen plaatsvinden, maar dat ging niet door vanwege een "gebrek aan geschikte kandidaten".

Legerleider generaal Ahmed Gaïd Salah beloofde het land te bevrijden van corrupte politici, zakenmensen en hoge militairen. Een aantal schatrijke Algerijnen is in april aangehouden in een onderzoek naar corruptie rond opdrachten van de staat.