De Arabische politieke partijen in Israël hebben voor het eerst in meer dan een kwart eeuw hun voorkeur uitgesproken voor een premier van Israël. Zij spraken zich uit voor Benny Gantz in de hoop zo een eind te maken aan het lange bewind van de huidige premier Benyamin Netanyahu.

Netanyahu is herhaaldelijk beschuldigd van discriminatie van de Arabische bevolking in zijn land. "We zijn onwettig geworden in de Israëlische politiek in het Netanyahu-tijdperk", zei Ayman Odeh, leider van de Gezamenlijke Lijst, tegen de Israëlische president Reuven Rivlin.

Rivlin begon zondag aan zijn eerste overleg voor de vorming van een regering. Hij ontmoette in Jeruzalem vertegenwoordigers van verschillende partijen die zetels behaalden bij de parlementsverkiezingen van 17 september.

Het blok Blauw-Wit van Gantz won de verkiezingen en behaalde 33 van de 120 zetels in het parlement. De Likud-partij van Netanyahu behaalde 31 zetels. Waarschijnlijk lukt het beide partijen niet om met hun bondgenoten een meerderheid van 61 zetels te halen. De Gezamenlijke Lijst van de Arabieren behaalde dertien zetels. Daarmee zijn ze de derde partij.

President Rivlin, wiens functie vrijwel geheel symbolisch is, zei zondagavond: "Ik ben ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om een stabiele regering te vormen met de twee belangrijkste partijen, Likud en Blauw-Wit. Het is de wil van het volk."