Duizenden mensen protesteerden zaterdag in het Zwitserse Bern tegen de komst van een draadloze 5G-verbinding in het hele land. De demonstranten vrezen dat het netwerk schadelijk is voor de gezondheid.

De demonstranten verzamelden zich voor het Zwitserse parlementsgebouw in een poging om de bouw van meer 5G-antennes te stoppen.

"Het feit dat zoveel mensen vandaag zijn gekomen, is een sterk teken tegen de ongecontroleerde introductie van 5G", zei Tamlin Schibler Ulmann, co-president van Frequencia, de groep die de demonstratie heeft georganiseerd.

Veel Zwitserse critici beweren dat de elektromagnetische straling die het nieuwe systeem afgeeft ongekende gezondheids- en milieurisico's met zich meebrengt.

Veel bestuursregio's in Zwitserland, waaronder Genève, Vaud, Fribourg en Neuchâtel hebben door grote kritiek op de aankondiging van de plannen om meer 5G-antennes te bouwen, hun plannen al eerder uitgesteld.

Ook de Zwitserse federatie van artsen (FMH) is voorzichtig en pleit voor een zorgvuldige benadering van de nieuwe technologie.